Belgische Bierstile


Belgialaiset oluttyypit ovat suositumpia kuin koskaan. Et kuitenkaan voi puhua THE oluttyylistä "Belgialainen olut", koska Belgiasta löytyy suuri määrä erilaisia oluttyylejä.

Termi "belgialaiset oluet" sisältää seuraavat oluttyypit: Kriek (Lindemans - Kriek) , Lambic, Gueuze (Lindemans - Gueze) , Dubbel, Trippel, Quadrupel (La Trappe - Quadruppel) jne.

Belgialaiselle olutkulttuurille on ominaista pitkälti kokeilun ja perinteen vastakohdat. Kokeilu hedelmillä, tynnyrikypsytyksellä ja erityisillä käymistyypeillä on yleistä.

Esimerkiksi lambic on oluttyyli, jossa käyminen alkaa panimoprosessissa spontaanin käymisen kautta (villit hiivakannat, maitohappobakteerit jne. ilmassa). Tämä luo hieman happaman oluen maun. Bryssel on luultavasti tunnetuin ja tärkein alue tälle.

Kriekit ovat oluita, joille on ominaista hedelmien käyttö panimoprosessissa.

A Gueze on myös belgialainen oluttyyli, jossa kokeellinen halu näkyy selvästi. Täällä käytetään "méthode champenoise" (sekoitusmenetelmää), jossa vanhemmat ja nuoremmat Lambic-oluet sekoitetaan keskenään.

Belgialaisten oluiden pitkää perinnettä ei kuitenkaan pidä unohtaa. Trappistiluostarien munkit ovat valmistaneet kuuluisaa trappistioluttaan useiden vuosisatojen ajan. Vain oluissa, jotka noudattavat tiukkoja ohjeita, saavat olla "Authentic Trappiste Product" -laatulogo. Tällä hetkellä vain 12 trappistipanimoa saavat virallisesti kutsua oluttaan trappistiseksi olueksi. Näitä ovat panimot Chimay , La Trappe Trappiste , Brasserie Rochefort , Westmalle, Westvleteren ja Orval.

Yleisesti ottaen belgialaisille oluille on ominaista korkea alkoholipitoisuus. Koska aikaisempi laki kielsi väkevien alkoholijuomien tarjoilun, alkoholipitoisia oluita valmistettiin lain kiertämiseksi ja väkevien alkoholijuomien korvaamiseksi.

Vuodesta 2016 lähtien belgialainen olut on jopa listattu Unescon maailmanperintökohteeksi .