Rauchbiere

Savustettu olut voi olla ylä- tai alafermentoitua oluttyyliä. Sen alkoholipitoisuus on noin 4-6 % ja sen väri on meripihkasta tummanruskeaan.

Savustetun oluen nimi juontaa juurensa savun tuoksusta, jota olut huokuu nenässä ja maussa. Oluttyylinen Rauchbier on nimensä mukaisesti haudutettu savustetusta maltaista. Maltaiden valmistuksen aikana vielä itävät viljat savustetaan pyökki- tai tammipuusavulla. Puusavu tunkeutuu syyn läpi ja antaa sille sen poikkeuksellisen ja erehtymättömän maun. Tämän tyyppistä mallasta käytetään myös muissa oluttyyleissä, kuten portereissa ja stouteissa , antamaan oluelle hieman savuinen maku.

Savustettu olut on maltaisiin keskittynyt olut, jossa humalalla on edelleen tärkeä rooli. Tämän on oltava erittäin intensiivistä, jotta se erottuu savustetusta mallasta ja luoda kontrastia.

Savustettu olut maistuu nestemäiseltä kinkulta. Tämä tarkoittaa, että frankenilainen välipalalautanen savustetun kinkun ja vahvojen, intensiivisten juustojen kanssa on täydellinen vastine viileälle savusoluelle

Maailman kuuluisin savustettu olut on Aecht Schlenkerla - savuolut Bamberg Schlenkerla -panimosta .