Baijerin olut

Se, mikä alkoi ehkäisevänä toimenpiteenä saastunutta, syötäväksi kelpaamatonta olutta vastaan, on kehittynyt vuosisatojen aikana lähes eräänlaiseksi hyväksymissinetöiksi erinomaiselle oluelle: Baijerin puhtauslaki varmisti myöhään keskiajalla, että kattilaan ei päässyt outoja ainesosia. vielä nykyäänkin arvovaltaa, jota monet panimot ylpeänä noudattavat. Ennen kaikkea tämä osoittaa, että olut on aina ollut osa Baijerin elämää ja kulttuuria.

Baijerin olutlajike

Baijerin oluella on erinomainen maine Saksassa ja muualla maailmassa. Etelä-Saksan panimotuotteet tulevat suurelta osin perinteisistä käsityöpanimoista: Monet panimot ovat olleet perheen käsissä vuosisatojen ajan, ja niillä on reseptien aarrearkku, joka siirtyy panimolta toiselle. Panimoala on arvostettu kilta, jolla on perinteitä ja intohimoa.

Baijerin olut voidaan jakaa karkeasti neljään luokkaan. Baijerin Pilsin juuret ovat naapurivaltiossa Tšekin tasavallassa, jossa legendan mukaan vilshofenlainen panimo loi maailman ensimmäisen Pilsin. Se on nimetty alkuperäpaikkansa Pilsenin mukaan ja on siitä lähtien ollut Saksan suosituimpien oluiden listan kärjessä. Baijerilaiset valmistavat erinomaisen Pilsnerin, vaikka se ei olekaan heidän osavaltionsa ykkönen. Vehnä on edelleen edelläkävijä täällä, vaikka baijerilaisilla on erittäin tasapainoinen olutmaku ja kannattaja olutlasissa. Weissbier on eteläbaijerilainen oluttyyli ja se liittyy todennäköisesti pääasiassa osavaltioon. Pilsnerin ja vehnäoluen lisäksi tarjolla on muutakin: esimerkiksi vaaleaa lageria. Täysolut on luokka, johon useimmat baijerilaiset oluet kuuluvat. Hellelle on ominaista sen alkuperäinen vierresisältö, ja se valmistetaan myös vientiin. Viimeisenä suurena kategoriana ovat kausioluet, kuten erittäin suosittu Bockbier, jota haudutetaan ja juodaan myöhään syksystä kevääseen. Bock-olut on yksi tähtioluttyypeistä, ja sitä tarjoillaan perinteisesti Baijerissa paaston aikana ja juhlatilaisuuksissa.

Baijeri: olutmaa läpikotaisin

Jos katsot Baijerin olutvalikoimaa, ei ole yllätys, että Baijeri on niin tärkeä maa olutmarkkinoilla. Kokeiltujen klassikoiden lisäksi Baijerissa valmistetaan tietysti myös nuorta, luovaa olutta: käsityöpanimot nousevat ja vakiinntuvat perinteisten yritysten rinnalle. Baijerin olutkulttuuri on vilkas ja avoin uusille asioille. Eräs syy Baijerin erinomaisiin oluisiin on varmasti runsas raaka-aine. Vesi on jokaisen hyvän oluen perusta ja Baijeri on ylpeä erinomaisesta vedenlaadustaan. Monilla panimoilla on omat syvät kaivonsa, joista ne saavat panimovettä. Baijerin oluen humala kasvaa useissa paikoissa osavaltiossa. Kaksi tunnetuinta humalan viljelyaluetta ovat Hallertau ja Spalt. Sieltä peräisin olevaa humalaa ei hauduta vain Baijerissa, vaan sitä lähetetään kaikkialle maailmaan. Eikä vain humala viihdy Baijerin auringon alla: myös ohra, josta pääasiassa mallas valmistetaan, kasvaa täällä loistavasti. Ei siis ihme, että näistä alueellisista raaka-aineista syntyy jotain ihmeellistä pienen hiivan lisäyksen jälkeen!

Baijerin olut on todellinen instituutio olutmaailmassa ja on todella ansainnut tämän hyvän maineen perinteisen käsityötaidon, hienoimpien ainesosien ja suuren intohimon ansiosta.


-
(0)
€ 2,90
MEHRWEG 0,33 L Bottle - € 8,79 / LTR
;